Voorstel voor register UBO op tafel

maandag 8 juli 2019 - 13:13

In april heeft Minister Hoekstra van Financiën een conceptwetsvoorstel ingediend om de registratie uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Benificial Owner, UBO) van organisaties vast te leggen. De wet regelt dat dit geregistreerd wordt in een register dat de Kamer van Koophandel beheert. De Museumvereniging behartigt de belangen van haar leden, daarom spreekt zij zich samen met de samenwerkende brancheverenigingen filantropie (SBF) uit tegen het vastleggen van belanghebbenden van ANBI’s, waaronder musea. De reden is simpel: een ANBI heeft geen UBO, want zij dient een goed doel.

Op 22 mei werd een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer gehouden over het UBO-register. SBF heeft zich daar bij monde van Siep Wijsenbeek, directeur van de FIN, uitgesproken voor het standpunt dat ANBI’s geen UBO horen te hebben. Er staan nog enkele vragen vanuit de Kamer open aan Minister Hoekstra. Zo vraagt de CDA-fractie of de regering kan aangeven of er in geen geval een uitzondering mogelijk is voor entiteiten die geen uiteindelijk belanghebbende hebben, zoals ANBI’s. De Museumvereniging volgt dit dossier op de voet en spreekt zich uit voor de belangen van de musea in haar contacten met alle betrokkenen.

Politiek