U bent hier

Vraag & Antwoord: Martin van Engel

donderdag 2 augustus 2018 - 18:08

In aanloop naar het Museumcongres op 4 oktober en de Museumkennisdagop 5 oktober vertellen sprekers alvast meer over hun kijk op het hoofdthema 'diversiteit'. Vandaag is dat Martin van Engel, programma manager 'Van Gogh Verbindt' bij het Van Gogh Museum. 


Wat betekent diversiteit voor jou?
Martin:
 Heel veel. Hoe ik met anderen omga. Wat ik eet. Waar ik boodschappen haal. Eigenlijk alles. Ik ben opgegroeid in de Amsterdamse Indische Buurt, waarbij diversiteit gewoon standaard is. Op de basisschool, voetbalpleintjes of in de trappenhal. Je krijgt de kleinste details van diversiteit mee in je opvoeding en omgeving. Daardoor sta je open voor dingen die anders zijn of anders gaan. En dat anders mogen zijn of anders mogen denken, vind ik het allerbelangrijkste in hoe wij als mensen met elkaar omgaan. In onze relaties met vrienden of binnen een organisatie. Die acceptatie van het anders zijn, kan bijdragen aan creativiteit. Hoewel de weg naar diversiteit niet altijd makkelijk is, geloof ik echt dat diversiteit teams of organisaties innovatiever of succesvoller kan maken. Daar zijn zat voorbeelden van. Het is een verrijking. Dat wil toch iedereen?

Welke rol speelt dit in je dagelijkse werk?
Martin: 
Ook heel veel. Binnen Van Gogh verbindt staat culturele diversiteit 100% centraal. Ik leer steeds meer inspirerende en toffe jongvolwassenen kennen. Om deze groep te verbinden met het museum, schakel ik tussen twee werelden. Dat schakelen vind ik erg leuk. Wat ik ook merk is dat het onderwerp vooral ook persoonlijke verhalen en emoties met zich meebrengt. Over culturele identiteit en persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat vind ik weer lastiger, maar dat hoort er ook bij. 

Wat kunnen we van jou verwachten op de Museumkennisdag?
Martin:
 Ik ga een presentatie geven over de Denktank en Van Gogh Verbindt. Samen met jongvolwassenen met migratie-roots zoekt het museum naar nieuwe ingangen en thema's voor verbinding met deze specifieke doelgroep. Zo is de aankomende tentoonstelling over Gauguin & Laval en hun periode in Martinique gebruikt als vertrekpunt voor randprogrammering. Op deze manier worden thema's als kolonialisme, taal, kleur en beeldvorming bespreekbaar gemaakt voor jongvolwassenen. Ik neem iedereen mee in een kijkje achter de schermen, het participatieve proces met de doelgroep. Wat zijn onze learnings geweest? Wat levert Van Gogh Verbindt concreet op: intern en extern? En is het gelukt om te verbinden? 

Lees meer over Martin

Museumcongres en Museumkennisdag in het Louwman Museum 
Hoe versterken we de binding van álle Nederlanders met museale collecties in Nederland? Niemand uitgezonderd! Daarover gaan het Museumcongres en de Museumkennisdag 2018. Meer over het programma, aanmelden en tickets voor het avondprogramma zijn te vinden via onderstaande info. 

- Alles over het Museumcongres op donderdag 4 oktober:
www.museumcongres.nl

- Alles over de Museumkennisdag op vrijdag 5 oktober:
www.museumkennisdag.nl

Tags 
Diversiteit

Reacties