U bent hier

Wat is ClubHouse en is het ook interessant voor jouw museum?

woensdag 31 maart 2021 - 06:50

Je kunt er niet omheen. Overal zie, lees of hoor je wel iets over ClubHouse. Maar wat is het precies en is deze nieuwe social mediahype ook interessant om te gebruiken in de communicatiemix voor jouw museum?

Wat is ClubHouse?
ClubHouse is een digitaal clubhuis vol ‘kamers’ waar digitale gesprekken worden gevoerd, waarbij er openbare kamers zijn waar iedereen naar binnen kan gaan en mee kan luisteren met het gesprek en besloten kamers. In de laatste ruimtes kun je alleen als je daarvoor uitgenodigd bent. Waar bijvoorbeeld Instagram zich richt op foto’s en TikTok op video’s richt deze app zich op live audio – nauw aansluitend op de groeiende populariteit van podcasts.

Hoewel de app al in april 2020 is verschenen voor iPhone is hij pas booming toen topman Elon Musk van Tesla februari dit jaar een openbaar interview hield in Clubhouse.

Hoe werkt het?
De kamers in Clubhouse zijn opgedeeld in twee helften. Bovenaan de pagina staan de sprekers die een verhaal vertellen of met elkaar in gesprek zijn. De overige aanwezigen kunnen digitaal hun hand opsteken om bijvoorbeeld een vraag te stellen. Om te voorkomen dat gesprekken niet door elkaar gaan lopen, wordt alleen dan hun microfoon ingeschakeld.
Per kamer worden maximaal enkele duizenden gebruikers toegelaten. Als je je op een bepaalde kamer abonneert, krijg je een seintje als er in die kamer een gesprek begint. Terugluisteren is niet mogelijk. Daarmee is Clubhouse een soort combi van een podcast en een live talkshow.

Enthousiast geworden om met Clubhouse aan de slag te gaan? Zorg er dan voor dat iemand je een uitnodiging stuurt. Simpelweg de app downloaden is niet genoeg: Clubhouse werkt met uitnodigingen en een wachtrij. Elke nieuwe gebruiker krijgt twee uitnodigingen, waarmee twee nieuwe mensen uitgenodigd kunnen worden, die op hun beurt ieder ook weer twee mensen kunnen uitnodigen. Soms kunnen gebruikers die hun uitnodigingen al hebben weggegeven, alsnog een vriend binnenlaten die in de digitale wachtrij is gaan staan. Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor iPhone. Aan de Android-versie wordt gewerkt.

Waar kun je het voor gebruiken?
Clubhouse kan een hele interessante tool zijn om in het voortraject op inhoud en kennis potentiele bezoekers van jouw komende (online) event aan je te binden en enthousiast te maken. Ook kun je tijdens je online evenement een spreker zijn/haar keynote in Clubhouse laten geven voor mensen die niet bij het event waren. Daarnaast is het mogelijk om na je evenement na te praten in Clubhouse.
 
Zelf aan de slag?
Online is veel informatie te vinden.  Zo kun je hier de gratis webinar ‘Spoedcursus Clubhouse’ volgen. Laat je het ons en je museumcollega’s weten als je voor jouw museum met Clubhouse aan de slag gaat? Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren!

Reacties