Wereld Alzheimer Dag 2018 in musea

vrijdag 21 september 2018 - 11:42

foto: Fred Ernst

Tijdens Wereld Alzheimer Dag op 21 september worden er in musea door het hele land extra activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie en hun dierbaren. En niet alleen op deze dag – in twaalf Nederlandse musea is het Onvergetelijk programma al in hun bestaande programma opgenomen. Het project sluit goed aan op de maatschappelijke rol die musea vervullen: toegankelijkheid voor een groot en divers publiek.

Onvergetelijk
Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn – ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging en/of beperking, in welke vorm dan ook – ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren, geïnspireerd op het Meet Me at MoMA project van het Museum of Modern Art in New York. Inmiddels zijn er twaalf Nederlandse musea aangesloten. Uit onderzoek blijkt dat het programma een positief invloed heeft: deelnemers voelen zich na afloop van een rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe.

Fotografie Fred Ernst

Musea verbinden
Er is steeds meer vraag naar activiteiten die mensen met dementie samen met hun partner, familieleden, vrienden of kennissen kunnen ondernemen. Een Onvergetelijk rondleiding voorziet in deze behoefte. Door naar kunst te kijken kunnen deelnemers ideeën uitwisselen, zonder dat degene met dementie hoeft terug te vallen op het kortetermijngeheugen. De rondleiding biedt hen toegang tot het langetermijngeheugen en persoonlijke ervaringen, waardoor sociaal contact gestimuleerd wordt.

Programma Wereld Alzheimer Dag vrijdag 21 september 2018:

• Centraal Museum, Utrecht
    Het Centraal Museum biedt twee gratis Onvergetelijk Centraal rondleidingen aan op 18 en 20 september, en een workshop op 21 september.

• Coda Museum, Apeldoorn
    Samen met Alzheimer Nederland afdeling Oost-Veluwe organiseert CODA van 12.45 tot 16.00 uur een onvergetelijke middag met muziek, kunst & cultuur en informatie over dementie.

• Stedelijk Museum Amsterdam
    Stedelijk Museum Amsterdam biedt gratis Onvergetelijk rondleidingen aan. Daarnaast brengt het museum samen met het Van Abbemuseum kunst naar ruim 400 zorginstellingen toe. Op Wereld Alzheimer Dag lanceert STUDIO i - platform voor inclusieve cultuur de Onvergetelijk Museumtafel, een multi-touch digitale tafel vol beroemde kunstwerken uit de museumcollecties.

• Limburgs Museum, Venlo
    Samen met Alzheimer Centrum Limburg staat het museum stil bij deze dag en praten ze hierover tijdens verschillende korte lezingen. Het programma is gratis bij te wonen en interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp dementie.

• Mauritshuis, Den Haag
    Rotaract club Den Haag Scheveningen biedt een speciale Onvergetelijkrondleiding aan, hiervoor kunnen gratis tickets worden geboekt.

• Singer Laren, Laren
    Ter ere van Wereld Alzheimer Dag organiseert het museum om 14:30 uur een gratis rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren.

• Van Abbemuseum
    Het Van Abbemuseum organiseert een gratis Onvergetelijk Van Abberondleiding van 14:00 – 15:30 uur. Naast de extra rondleiding, brengt het museum samen met Stedelijk Museum Amsterdam kunst naar ruim 400 zorginstellingen toe. Op Wereld Alzheimer Dag lanceert STUDIO i - platform voor inclusieve cultuur de Onvergetelijk Museumtafel, een multi-touch digitale tafel vol beroemde kunstwerken uit de collecties van deze twee musea. Vanaf Wereld Alzheimer dag staat deze digitale tafel ook een aantal weken in het Van Abbemuseum.

• Zuiderzeemuseum
    Op Wereld Alzheimer Dag lanceert het Zuiderzeemuseum de rondleiding ‘Ik ben thuis’ voor bezoekers met dementie. De rondleiding is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord en Alzheimer Nederland West-Friesland. Het op maat gemaakte, ook rolstoelvriendelijke programma, staat in het teken van het ophalen van herinneringen en het prikkelen van de diverse zintuigen.