U bent hier

Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst wordt: Kunstinstituut Melly

maandag 5 oktober 2020 - 15:18

Noem ons voortaan
Kunstinstituut Melly

We zijn verheugd om vandaag te kunnen aankondigen dat Kunstinstituut Melly de nieuwe naam wordt van het instituut dat voorheen bekend stond als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst. De keuze voor deze naam is het resultaat van een intensief proces met meer dan 280 betrokkenen. Het is een naam die verwijst naar het afleggen van verantwoording, kwetsbaarheid en reactievermogen, en die verzekert dat we ons blijven ontwikkelen tot een steeds meer gastvrije en onverschrokken culturele instelling.

De beslissing over de nieuwe naam werd op 30 september 2020 genomen door de directeur en de raad van toezicht, en is gebaseerd op het rapport van de externe adviescommissie en de uitkomsten van de openbare evaluatie, online enquêtes en discussieforums. Verslagen van al deze procesfasen zijn online beschikbaar. De naamsverandering van het instituut staat voor een herpositionering; met het ingebruiknemen van de naam op 27 januari 2021 worden eveneens een nieuw programma en aangescherpt beleid van kracht. De gedurfde en experimentele aard van het instituut is hiervoor vertrekpunt.

Directeur Sofía Hernández Chong Cuy stelt dat: ‘de naamsverandering van het instituut een antwoord is op een bredere tendens van dekolonisatie; de nieuwe naam kan dit moment op geen enkele manier negeren. In die zin is ons doorlopende project Melly symbool komen te staan voor een werkwijze die steunt op publieke betrokkenheid, diepgaand luisteren en collectief leren.’


De nieuwe naam Kunstinstituut Melly herbergt de herinnering aan het proces dat voorafgegaan is aan de naamsverandering en de transformatie die het instituut heeft ondergaan onder leiding van een betrokken groep mensen. De keuze voor de nieuwe naam is ingegeven door de adviezen van zowel nieuwe stakeholders als belanghebbenden die al langer aan het instituut zijn verbonden en de externe adviescommissie.

De naam Melly komt van de gelijknamige ruimte op de begane grond van het instituut. Deze plek werd in 2018 getransformeerd van een white-cube tentoonstellingsruimte naar een hybride café-evenementenlocatie die een nieuw, met name lokaal publiek verwelkomt. Na een proces van collectief leren dat werd geleid door een betrokken community van Rotterdamse jonge professionals werd de ruimte in 2019 officieel hernoemd naar Melly. 

De naam ‘Melly’ verwijst oorspronkelijk naar het permanent aan de gevel geïnstalleerde kunstwerk Melly Shum Hates Her Job (1990) van de Canadese kunstenaar Ken Lum. Dit kunstwerk heeft lokaal een iconische status verkregen en werd op breed publiek verzoek teruggeplaatst. ‘Melly’ is komen te staan voor een vrouwelijke ‘anti-held’ uit de arbeidersklasse, maar ook voor een nieuwe relatie tussen het instituut, de straat, de stad en de bijbehorende gemeenschappen.

Tags 
Nieuws

Reacties