U bent hier

Zo voldoet jouw museum aan de WBTR

dinsdag 11 mei 2021 - 11:20

Per 1 juli 2021 treedt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die bedoeld is om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Musea zijn veelal stichtingen en dienen daarom ook, binnen het vijf jaar overgangstermijn, conform de WBTR te werken.

Wat is de WBTR?
De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.
In principe is jouw museum ook al bekend met de Governance Code Cultuur.

Lees in de bijlage de samenvatting van de WBTR in zeven punten.

Statuutwijziging
De WBTR vraagt om opnieuw naar de rol van de bestuursleden van jouw museumorganisatie te kijken en de nieuwe verplichtingen in de statuten van te verankeren.  Op de vraag of jouw museum ook de statuten moet wijzigingen is geen antwoord op te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur is vormgegeven en wat er momenteel daarover in de statuten staat. Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen kunnen nog tot 5 jaar na invoering van de WBTR gedaan worden; maak er geen haastklus van. In die tijd gaat de Wet boven de eigen statuten.

Hulpmiddel inclusief stappenplan
Om ervoor te zorgen dat de inspanning en kosten voor onze leden laag blijven, zijn we als partner aangehaakt bij het initiatief wbtr.nl wat jouw museum een optie biedt om hulp te krijgen van het juridische helpdesk. Op deze website vind je achtergrondinformatie, veelgestelde vragen en een stappenplan om aan de wet te voldoen. Leden van de Museumvereniging ontvangen een korting om één jaar lang gebruik te maken van alle ondersteunende documenten, het stappenplan, de helpdesk inclusief individueel juridisch advies.

Klik hier en gebruik de kortingscode: MuseumverenigingWBTR.

Achtergrondartikelen
Meer weten? Graag verwijzen we door naar een aantal relevante links:

Ø Nieuwsbrief van wbtr.nl

Ø Checklist van Platform Vrijwillige Inzet

Ø Webinar met algemene uitleg voor verenigingen en stichtingen: 18 mei, 21 mei, 26 mei

Ø Webinar 12 mei van Erfgoed Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht (let op: alleen voor musea uit de provincie Gelderland en Utrecht)

Ø Webinars om terug te kijken: Het Huis voor de Kunsten Limburg werkt samen met het Huis voor de Sport in 3 webinars en een stappenplan dat eind april gereed is. De webinars en presentaties kun je terugkijken via de website van Huis voor de Kunsten Limburg

Ø Tool van Cultuur+Ondernemen: In deze tool lees je wat er verandert en wat je moet doen om aan de nieuwe wet te voldoen.

Tags 
Nieuws Zakelijk

Reacties